Mnoštvo je razloga zbog kojih treba da svedemo bacanje hrane na najmanju moguću meru. Svi znamo da što manje bacamo, to je bolje i za životnu sredinu i za naše budžete. Ipak, ponekad se nešto pokvari brže nego što očekujemo pa je bacanje jedina opcija koju imamo.
U nastavku su moji saveti za očuvanje svežine namirnica.
Prvo na redu je skladištenje. Adekvatno čuvanje svežih namirnica će produžiti njihovo trajanje nekoliko dana ili nedelja, u zavisnosti od vrste. Važno je čuvati voće i povrće odvojeno, jer će u suprotnom povrće brže da sazri, odnosno prezri. Neke namirnice se čuvaju u frižideru, dok će druge duže trajati ako ih ostavite na sobnoj temperaturi ili suvom i tamnom mestu. Jednostavan način na koji možete zapamtiti pravilno skladištenje namirnica jeste da zapamtite gde su bile kada ste ih kupili; u većini supermarketa povrće i voće se brzo prodaje, ali uprkos tome, i oni neke vrste skladište u frižiderima, a neke na sobnoj temperaturi, tako da je najbolje da i vi učinite isto. Čak i najbolji planovi mogu da se izjalove, tako da uprkos pravilnom skladištenju, ako vidite da povrće ne izgleda baš sjajno, od njega možete napraviti čorbicu kao što je ova. Iako se u ovom receptu koriste šargarepa, luk i tikvice, uvek možete koristiti drugo povrće poput paprika, pečuraka, spanaća - zapravo, šta god imate u kući. Što se tiče voća, uvek možete napraviti preukusan smuti ili šejk.
Kada je meso u pitanju, najbolje je odreske ili delove fileta zamotati odvojeno, obeležiti, datirati i staviti u zamrzivač. Ako vam je zamrzivač pun, možete da usitnite meso i napravite musaku, ragu ili čili kon karne. Kada se jelo ohladi, prebacite ga u plastične posude sa poklopcem. Tako ćete dobiti dodatnih nekoliko dana, jer kuvano meso duže traje od sirovog.
Povrće za salatu, kao što su zelena salata, krastavac i paradajz, najčešće traje duže ako je sasvim suvo. Po mogućstvu, držite ih u fioci za povrće u frižideru, i to u zasebnim posudama u koje ste stavili ubrus. Sveže začinsko bilje će duže trajati ako ga stavite u čašu sa malo vode, pokrijete vlažnim ubrusom i čuvate u frižideru. Kada budete želeli da ga iskoristite, isprobajte ovaj recept za preukusnu salatu sa piletinom i mocarelom sa svežim začinskim biljem.